Wist u dat...


 

Sambal

In de Moluks- Indonesische keuken is sambal een veel gebruikt bijgerecht. Het dient om de maaltijd scherp te kruiden. Echter, sambal dient wel met mate te worden gebruikt, want je kunt al gauw je mond branden. Wie zijn of haar mond brandt aan te veel of te scherpe sambal, kan het beste een schepje suiker nemen. Suiker neutraliseert de peper beter dan het drinken van water.


 

Ketumbar

Ketumbar of koriander is een korrelige, geurige zaadsoort. De zaadjes van de ketumbar worden zonder olie gebrand en daarna fijngestampt. Ketumbar is een eetbare kruidensoort en kan worden toegevoegd aan vleesgerechten.


 

Lombok

Lombok of peper is een groene of rode langwerpige vrucht en is er in verschillende formaten. Hoewel de rode scherp is van smaak, is de groene zachter van smaak. Dit komt omdat de groene nog niet rijp is.

Lombok kan worden gebruikt om gerechten heet te kruiden. Vooral de pitjes zijn erg scherp. U kunt een gerecht minder scherp maken door de pitjes te verwijderen.

Let wel op dat u na het schoonmaken en snijden van lombok uw handen grondig wast. Zolang uw handen nog niet zijn gewassen dient u aanraking met de ogen te vermijden.


 

Taugé

Taugé wordt gezien als groente. Ze zijn goed voor je gezondheid, want ze verlagen het risico op chronische ziekten (Bron: Voedingscentrum). 


 

Bewaartips

Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, avocado, courgettes, komkommer en aubergines, zijn beter te bewaren buiten de koelkast. Bewaart u ze in de koelkast, dan zullen ze sneller bederven. Daarbij komen avocado's en tomaten beter op smaak buiten de koelkast (Bron: Voedingscentrum).

Eieren

Om uitgroei van bacteriën te voorkomen, bewaart u eieren beter in de koelkast. Eieren hebben aan de bolle kant een luchtkamer. Door ze in de koelkast met de punt naar beneden te bewaren, dus met de bolle kant naar boven, wordt de luchtkamer niet beschadigd en blijven eieren langer goed (Bron: Voedingscentrum).

 


 

Social media

Wist u dat wij ook zijn te volgen op Facebook? Via onze pagina Moluks- Indonesische keuken wordt u als volger voorzien van (aanvullende) informatie betreffende de authentieke Moluks- Indonesische keuken. Wellicht mogen we u daar ook begroeten?